mojljubuski_8

2012-02-25 11.07.23

Naše je pravo zeleno i plavo – Zajedno za bolji Ljubuški!

Projekt očuvanja okoliša, zaštite životne sredine, promocije zdravog načina života kao podloge za bolji ekonomski razvoj općine Ljubuški i kvalitetniji život građana.

Očekivani rezultati projekta:
  • Unaprijeđenje javnih prostora i rekreacijskih sadržaja.

  • Povećanje interesa za rekreaciju i boravak na otvorenome.

  • Povećanje svijesti građana i sudionika.

Projektne aktivnosti:

Potpisivanjem ugovora između Udruge za regionalni i ruralni razvoj Hercegovački Stap  i UNDP-a u okviru LOD II projekta osigurano je financiranje projekta, uz sufinanciralnje dijela radova od strane Općine Ljubuški. “Jačanje lokalne demokratije/demokracije II – LOD II“ je projekat koji sprovodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), a kojeg financira Europska unija u iznosu od 1,5 miliona eura. Partneri projekta su Društvo pedagoga tjelesne i zdravstvene kulture Ljubuški i Općina Ljubuški. Ciljana skupina korisnika su mlade obitelji sa djecom i penzioneri Općine Ljubuški.

GRADSKI PARK I IGRALIŠTE ZA DJECU
Poseban naglasak projekta je bio na obnovi dijela gradskog parka i opremanju dječjeg igrališta. Nacrte novog izgleda gradskog parka je izradio arhitekt Haris Mahić, a pojedine izmjene su načinjene na prijedloge samih građana. Novouređeni gradski park u konačnici je dobio za svakoga ponešto – opremljeno dječje igralište, novo osvjetljenje parka, nove šetnice i obnovljene klupe za sjedenje, podnu šahovsku podlogu s velikim figurama, obnovljeni travnjak i slavine s pitkom vodom. Tijekom projekta je nabavljeno posađeno i 17 novih višegodišnjih sadnica mediteranskih stabala u park, kao donacija od strane građana Ljubuškog.

TURISTIČKI I REKREATIVNI SADRŽAJI
Društvo pedagoga tjelesne i zdravstvene kulture Ljubuški je uspostavilo i označilo dvije biciklističke staze koje povezuju središte Ljubuškog s nasipom uz rijeku Trebižat (u dužinama od 8km i 20 km). Održana je i promocija projekta prema građanima i poduzetnicima u sklopu koje je  napravljen šahovski turnir i nagradne igre za djecu s prigodnim nagradama za sudionike.  Izrađen je i poseban promotivni letak i promotivna Internet stranica s turističko-rekreacijskim sadržajima u Ljubuškom, te Ljubuške novine, glasilo za društvenu uključenost građana, podizanje svijesti i gospodarski razvoj. Također su snimljene i emitirane posebne 4 radijske emisije na temu Eko i održivi razvoj.

INFORMIRANJE I PODIZANJE SVIJESTI GRAĐANA
U početku projekta je organizirano predavanje „Zajednica i održivi razvoj“ . Tijekom projekta je organiziran i Eko-natječaj za djecu u dva vrtića i dvije osnovne škole što je završilo velikom izložbom sa preko 100 izloženih radova. Svi sudionici su dobili prigodne promotivne kape „Moj Ljubuški“.

ZAKLJUČAK
Projekt je uspješno implementiran, uz važno iskustvo da zajedničkim aktivnostima građana, udruga i uprave možemo poboljšati kvalitetu životne sredine u kojoj živimo i radimo!

Korištene vještine

Razvoj projektne prijave
Upravljanje projektom
Marketing

Korisnička iskustva