Udruga STAP streličarstvo

Projekt: Formiranje i opremanje streličarskog kluba

Cilj: Stvaranje novih rekreacijskih i turističkih sadržaja

Voditelj projekta: Tomislav Marić

Suradnici: D.Medić, M. Karačić

Osnivanjem streličarskog kluba nam je bila namjera omogućiti građanima i turistima kvalitetan sportsko-rekreacijski sadržaj. Taj sport omogućava boravak i kretanje u prirodi, a zahtijeva smirenost i koncentraciju. U zimskom razdoblju je moguć u dvorani tako da se aktivnosti mogu odvijati tijekom cijele godine. Streličarstvo je i atraktivan turistički sadržaj koji u sebi sadrži i povijesnu komponentu ovih prostora. Klub za sada raspolaže sa 4 streličarska kompleta i poljskim metama, a u planu je i formiranje prostora za treninge i rekreaciju na otvorenome.

Za streličarstvo se s pravom može reći da je i obiteljski sport. U isto vrijeme ili na istom natjecanju mogu gađati roditelji i djeca, pa i djedovi, svako u svojoj kategoriji i u svojemu stilu. Takvu pojavu u praksi zamjećujemo diljem svijeta. Cijela se obitelj može zajedno rekreirati i zabaviti na treningu ili na natjecanju. Streličarstvo je sport kojim se zaista mogu baviti i muškarci i žene svih uzrasta. Streličarstvo pruža ravnopravnu aktivnost invalidnim osobama.

U Evropi i svijetu streličarstvo iz dana u dan stiče sve više poklonika. U SAD-u, na primjer, ima preko 2 miliona registriranih streličara, a lovaca lukom i strijelom i više.
Pošto su Hercegovci prirodno nadareni za razne sportove, možda će iz ovoga kluba iznići i budući Streličarski prvaci. U prilog tomu je i povijesna činjenica da su Hercegovci bili u redovima strijelaca Kneza Domagoja, koji su bili strah i trepet Mlečana u bitkama Neretvana u 9. Stoljeću…